Натална карта

Наталната или рождена карта се построява на база вашите дата, час и място на раждане. Часът на раждане е важно да е точен, но и без него може да се направи някаква не толкова подробна характеристика на личността. Когато не знаете точния си час на раждане, но имате представа за диапазона, в който попада той, въведете средната стойност от този диапазон. Ако нямате никаква представа в колко часа сте родени, въвеждате 12ч на обяд като стандарт. Когато часът на раждане не е известен, имайте предвид, че Асцендентът няма да е коректен. Домовата система също се размества и не можете да тълкувате планетните разположения по дом, тъй като няма да са коректни. Възможно е и някоя от бързите планети да попада в различен знак, ако е в края или началото му при зададения час.

Нагледно картата представлява един кръг, разделен на 12 части, наречени домове. По кръга се разполагат и 12те зодиакални знака, като всеки дом попада в даден знак. Съществуват и т.нар. интерсептирани домове и интерсептирани знаци. Интерсептирани домове са тези, чието начало и край попадат в един и същи знак. Интерсептирани знаци са тези, чието начало и край попадат в един и същи дом. Ще обърна внимание каква информация дават в друга публикация, когато ще имате малко повече основни знания. Стандартно всеки дом започва в един знак и завършва в друг. Всеки знак по кръга е разположен върху 30 градуса от него. При домовете обаче е различно. Те могат да бъдат по-широки или по-тесни от 30 градуса, когато за изчисляването на картата се използва системата на Плацидус.

Домовете започват да се броят обратно на часовниковата стрелка от Асцендента, който поставя началото на 1ви дом. Противоположната точка на Асцендента е Десцендента и тя указва началото на 7ми дом. По-нататък в друга статия ще поясня какво означава всяка една от 4те точки: Асцендент(АЦ) , Десцендент(ДЦ), Имум Цели(ИЦ) и Медиум Цели(МЦ), които точки определят ъгловите домове в хороскопа.

Ето как изглежда една примерна натална карта:

На тази карта АЦ попада в знака Скорпион, т.е. личността има Асцендент Скорпион. Слънцето попада в знака Дева, което означава, че личността е зодия Дева. Знакът, в който попада Слънцето определя нашата зодия. Луната попада в знака Везни, Марс – в Близнаци и т.н. Всяка планета според разположението си в даден знак дава информация как нейните характеристики се проявяват при даден човек.

Всеки дом отговаря на даден знак и носи неговите характеристики. Така, когато една планета попада в даден дом и знак, тя носи характеристиките, както на знака, в който попада, така и на знака, на който кореспондира дома. Също така всяка планета, активира дома, в който попада и темите, свързани с него. В примерната натална карта по-горе Слънцето е в Дева в 10ти дом. Това означава, че човекът носи в себе си качества, както на зодия Дева, така и на Козирог – детайлен, амбициозен човек, изключително земен и материален, сдържан, обичащ да се грижи за здравето и фигурата си, не прекалено многословен, защото Девата дава бъбривост, но Козирог не обича да говори особено, следващ собствените си интереси и действащ практично, последователно и отговорно. Човек, който може да служи, но и обича да се налага.

Домовете в хороскопа носят своето значение и извън знаците, с които се асоциират. За тях можете да прочетете повече в следващата статия: Домовете в хороскопа.

На картата виждате и едни червени и сини линийки. Това са така наречените аспекти между планетите. Аспектите са обширна тема и ще им отделя специално място в друга публикация.

И така, най-общо това представлява наталната или рождена карта на човек. Тя „говори“ много, ако имаш умението да я разчетеш. Можете да започнете като разгледате своите Асцендент, зодия и планетните разположения по дом и знак. Аз няма да задълбавам и пиша какво означава, когато например Марс е в Овен или Телец, защото има много информация в интернет и на български, и на английски, и на руски. Целта ми е по-скоро да ви дам базови познания, откъде да тръгнате при разчитането на хороскопа си и да разберете защо хората от различни зодии имат толкова малко общо помежду си понякога.

Вашият коментар