Калории

Калорията е единица за измерване на количеството енергия. Често асоциираме този термин с калориите в храната, но той се отнася и до всичко, което съдържа известен енергиен заряд. Например 1 литър бензин съдържа приблизително 7750000 калории. С количеството калории в 217 биг мак хамбургера от Макдоналдс, можете да изминете с колата си разстояние от 35 км.

По-конкретно калорията е количеството енергия или топлина, които са необходими за повишаването на температурата на 1 кг вода с около 1 градус. Една калория се равнява на 4.184 джаула, единица за измерване на енергия, която се използва във физиката.

Голяма част от нас свързват калориите с нещата, които ядем или пием, като например: “Тази бутилка сода съдържа 200 калории”. В действителност обаче калориите по опаковките на храните са всъщност килокалории (1000 калории = 1 килокалория). Следователно содата не съдържа 200, а 200000 калории. Но! Без паника. Същото се отнася и за упражненията – когато схемата, по която правите упражненията си казва, че изгаряте по 100 калории при бягане на 1.5 км, това означава, че горите 100000 калории.

Всички ние имаме нужда от енергия, за да оцелеем – за да дишаме, за да се движим, за да могат сърцата ни да изпомпват кръв – и тази енергия ние си набавяме чрез храната. Броят на калориите в храната, която консумираме, служи за измерване на количеството енергия, която конкретен вид хранителен продукт може да ни предостави. В 1 грам въглехидрати има 4 калории, в 1 грам протеини също има 4 калории, а 1 грам мазнина съдържа цели 9 калории. Хранителните продукти представляват компилация от тези три основни елемента. Затова ако знаете колко въглехидрати, мазнини и протеини има в конкретен продукт, лесно бихте могли да изчислите колко калории или с други думи колко енергия може да ви осигури този продукт.

Ако погледнете етикета на пакет овесени ядки ще разберете, че той съдържа 160 калории. Това означава че ако поставите тези овесени ядки в съд, запалите ги и ги изгорите напълно, в резултат ще се отделят 160 килокалории (не забравяйте че хранителните калории всъщност са килокалории) – енергия, достатъчна за да повишите температурата на 160 кг вода с 1 градус. Ако се вгледате в етикета по-добре, ще видите че овесените ядки съдържат още 2 грама мазнини, 4 грама протеини и 32 грама въглехидрати и с това общото количество на калориите е 162. От тези 162 калории, 18 произлизат от мазнините (9 калории х 2 грама), 16 идват от протеините (4 калории х 4 грама), а 128 от въглехидратите (4 калории х 32 грама).

Телата ни изгарят калории посредством метаболитните процеси, при които ензимите разграждат въглехидратите до глюкоза и други захари, мазнините до глицерин и мастни киселини, а протеините до аминокиселини. След това тези молекули се транспортират чрез кръвообращението до клетките, където те или се абсорбират за незабавна употреба или участват в последния етап от метаболизма, при който те реагират с кислорода и освобождават натрупаната в себе си енергия.

Източник: http://medical.bg

Вашият коментар