IBM иска да направи София умна

В края на месец юни IBM съобщи, че ще внедри своята иновативна глобална платформа A Smarter Planet и у нас, за да превърне България и най-вече София в едно по-добро и по-спокойно място за живот. В основата на концепцията лежи интелигентното използване на вече съществуващите технологии. Александър Радков, генералният директор на IBM България, заяви, че компанията е разработила умни решения в 21 различни сектора. На този етап обаче усилията ще бъдат съсредоточени върху три от най-болезнените проблеми в София – трафика, административното обслужване и здравеопазването. Стокхолм например е един от много примери за град, в който идеите на IBM вече се прилагат. Благодарение на т.нар. умна система за контрол на трафика задръстванията в града са намалели с 20%, а вредните емисии – с 12%. Александър радков се надява, че скоро това ще стане реалност и в София и че нашата столица ще се превърне в еталон на концепцията за Smart City, която IBM развива от известно време.

Източник: списание „Обекти“, бр.1, 2009г.

Повече за проекта на IBM можете да прочетете тук: http://www-05.ibm.com/bg/smarterplanet/20090324/?ca=smarterplanet&me=w&met=bg_hp_lead

HappyEarth

Advertisements

4 thoughts on “IBM иска да направи София умна

  1. zenny каза:

    Нека опитат. Може пък и да успеят:-) Животът показва, че в София само онова, което създава затруднения, мръсотия и нерви може да успее. Но нека опитат… Успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s