Свети Валентин и Трифон Зарезан

saint-valentine3


Денят на Св.Валентин се е празнувал още през езически времена, когато според римския обичай, по време на пищна церемония мъжете изваждали от кутия имената на девойката, грабнала сърцето им. По това време Купидон, известен още като Ерос и Амур си правел шеги, като стрелял по тях с любовни стрелички. Уцелел ли, човекът мигом се влюбвал. От тук идва и вярването, че любовта е сляпа.
Историята на Св.Валентин е забулена в тайнственост. Днес католическата църква признава трима светци с имена Валентин или Валентиний, всичките измъчвани и преследвани.
Най-разпространената история за Св.Валентин е следната: През III в. настъпили тежки времена за Римската империя, управлявана от жестокия император Клавдий II. По онова време той спешно имал нужда от войници за огромната си армия. Но малко били желаещите да постъпят в нея. Според императора причината за това била в нежеланието на римските мъже да напускат любимите си и своите семейства.Затова Клавдий II издал декрет, с който отменил и забранил всички сватби и годежи. Но един римски свещеник на име Валентин тайно бракосъчетавали влюбените двойки. За тази си дейност той бил арестуван. Императорът го осъдил на смърт. Валентин бил подложен на невероятни мъчения и изтезания, докато очаквал в затвора изпълнението на смъртната присъда.
Според една от многото версии на легендата Валентин сам пратил първата валентинка. Докато бил в затвора, светецът се влюбил в дъщерята на охраняващия го тъмничар, която го посещавала и облекчавала мъките му със сладки приказки. Преди смъртта си, както се твърдяло, той й написал писмо, което подписал „Твой Валентин“ – израз, който се използва и днес. Светецът умира на 14 февруари 269 г.Самата екзекуция била по-скоро тържество, тъй като хората го изпратили с цветя и сладки. През 469 г. папа Юлий го провъзгласява за светец и покровител на влюбените, като обявява деня 14 февруари за празник на любовта в негова чест.
Друга история разказва за млад лечител със същото име, живял през I в. пр. Хр. Младежът имал чудодейни способности на изцерител и именно заради тях и заради вярата си бил хвърлен в тъмница. В затвора младият Валентин излекувал сляпата дъщеря на надзирателя. Момичето прогледнало и го целунало. Двамата изживели бурна, но кратка любов, тъй като Валентин бил осъден на смърт. Преди да го хвърлят на лъвовете, той изпратил бележка на любимата си, написана върху парче от дрехата му с формата на сърце и подпис: „Твой Валентин“. Тогава е възникнала и традицията да се подаряват картички…
На която и история да вярваме, едно е важно – на 14 февруари навсякъде по света се празнува деня на влюбените или деня на Св.Валентин и всеки народ отбелязва този ден по своему.

trifon-zarezan

Един от най-интересните празници, почитан в ранната пролет от нашия народ, по всички краища на страната е Св. Трифон, наричан още: “Трифонден”, “Зарезан”, „Трифон рижач”, “Трифон винопиец”, “Трифон пияница”, “Трифон чипият” и др. Празникът е интересен не само с обредите, но и със сравнително голямата драматичност на тия обичаи, представени с тяхната театралност.
Св. Трифон се празнува почти навсякъде където има или е имало по-развито лозарство. Той е покровител само на лозарите.Именно на този ден, каквото и да бъде времето, лозарите излизат по своите лозя и зарязват. Няколко пръчки ще отрежат, но да се каже, че е зарязано на този ден. И почти по всички краища това зарязване става твърде церемониално: лозарят ще излезе непременно празнично облечен на лозето и ще занесе гозба и вино. Там той, след като отреже с косера няколко пръчки, благославя да бъде лозето родовито през годината, па полива отрязаното место с вино от бъклицата. По такъв начин той един вид заквасва лозето с произведението на неговия плод.wine
В много от селата сутрин след църковна служба се извършва обща благословия на зарязването. За тази цел свещеникът отива в самите лозя и там, в присъствието на всички стопани, отслужва водосвет и поръсва лозята. Поръсване на лозята със светена вода правят и там, където не се прави водосвет, а стопаните си носят светена вода от дома в шишенца.
Отиването на лозята за общ водосвет е едно от най-веселите шествия за народа. По пътя на отиване или на връщане стават надпрепусквания на коне, мулета или магарета, играят се хора, а на самото място на водосвета се устройва и обща народна трапеза, често пъти са общоселски курбани.
В много краища на Трифонден избират “Цар на лозята”. “Царят” се избира за една година, хората го избират с “акламации”, общо, гласно. За такъв се посочва най-честният, най-добрият между лозарите, и по-богат да е.wine На избрания цар на главата поставят корона от лозови пръчки, след това го носят на ръце или го качват на кон и го изпровождат с чест до дома му. Там той ги приема у дома на гости и им се отплаща един вид за отдадената чест.
Всичко това е весело, забавно и съпроводено от много празнично настроение. Народът го прави и гледа на него като на рядко развлечение през годината. Но, въпреки всичко, той влага в основата му и дълбоката си вяра, че избраното лице за цар е честито и неговото щастие ще премине върху лозята. Затова, ако през годината има наистина добро плодородие по лозята, то се отдава именно на щастливостта на “царя”. Ако ли пък не – на неговата нещастност.
“Царят”, през годината на когото лозята са били добри, бива преизбиран и на следващата година, а в противен случай – избират друг.
Като покровител на лозята Св. Трифон е известен само на Балканите и то главно там, където живеят българите и гърците. В това отношение тази почит може да служи като делитбен белег между българите и сърбите: у последните тя не е характерна.
Произходът на този обичай трябва да се търси в бита и езика на гърците; именно там е могло да стане смесването на думите “триго” – лоза, грозде, с името “трифон”, “Триун”. В полза на народно осмисляне се е прибавило и още едно обстоятелство, а то е рязането на лозята с триончета, косерчета. На това осмисляне се дължи и легендата за самоотрязването на носа нс св. Трифона, откъдето идва и прозвището му “Трифон чипия”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s