Полезни свойства на кафето

Кафето наистина има една доста променлива репутация, както сред потребителите, така и сред специалистите, които правят опити върху неговите положителни и отрицателни свойства. Въпреки това има достатъчно доказателства, че при определени условия и при много хора, то може да бъде наречено лек стимулатор и дори антидепресант.

Тук ви предлагаме 12 от неговите полезни свойства, които според британски специалисти, цитирани от Би Би Си, трудно могат да бъдат оспорени:

1. Колкото е да е удивително, кафето се съчетава добре с алкохола. Доказано е, че любителите на спиртните напитки, които редовно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб.

2. Кофеинът понижава риска от рак на кожата. Лосионите за тяло, съдържащи екстракт от кофеин и зелен чай намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.

3. 1-2 чаши кафе дневно повишават настроението и с това общото здравословно състояние. Това свойство се дължи на допамина – веществото, което според учените е отговорно за нашето привикване с употребата на кафе. Но с тази напитка не бива да се прекалява – известно е, че тези, които изпиват повече от 2 чаши кафе дневно, са по-податливи на пристъпи на паника.

4. Доказано е, че хората, които не обичат кафе, рискуват в по-голяма степен да развият болестта на Паркинсон.

5. Кафето съдържа голямо количество антиоксиданти.

6. Резултатите от ново изследване потвърждават, че кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки и в такива ситуации действа по-ефективно отколкото аспирина.

7. Развенчана е и заблудата за това, че кафето нарушава сърдечната дейност. Според ново изследване, 4-5 чашки дневно правят организма по-малко уязвим към различните сърдечно-съдови заболявания.

8. Тези, които обичат кафе, не трябва да се тревожат за своята памет в напреднала възраст. След 60 години такива хора страдат по-малко от изгубване на паметта и влошаване на когнитивните функции.

9. Кафето подобрява и кратковременната памет. Учените предполагат, че вероятно това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето оказва върху организма.

10. Кафето не предизвиква хипертония. При употреба на 1-2 чаши от ароматната напитка хората, които не пият редовно кафе, наистина временно повишават кръвното си налягане. Но това не са наблюдава при тези, които пият редовно кафе – вероятно заради привикването.

11. Кафето (при определени ситуации!) е полезно дори за децата – през 1999 г. официално бяха одобрени кофеинови инжекции, които стимулират дишането при бебетата (в случай на внезапно спиране).

12. С помощта на кафето можете да се намалят посещенията при стоматолог. Но главното условие е кафето да се пие чисто – без захар и мляко. Печените кафеени зърна притежават способността да унищожават бактерията Streptococcus mutans, която е една от причините за образуването на кариеси.

Въпреки очевидните предимства от употребата на кафе, не е необходимо специално да станете негов фен. Особено ако до този момент не сте негови привърженици, съветват специалистите.

А страстните любители на кафето не бива да прекаляват с него въпреки многобройните изследвания, доказващи ползата от употребата на 3 и повече чаши дневно, тъй като количеството действа напълно индивидуално и в този смисъл непредсказуемо.

Източник
: zdrave.bg

2 thoughts on “Полезни свойства на кафето

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s