За нещата от живота…

Лечебна музика

Posted on: 02/06/2009

Благотворното влияние на музиката върху човешкия организъм се използва отдавна.

Още преди 2 хилядолетия Асклепий е лекувал болните от ишиас със свирене на тръба , а Демокрит е твърдял, че много болести могат да се излекуват с помощта на флейтата.

Векове по-късно шотландският учен Максуел успешно е използвал музика от различни инструменти, за да лекува хора, страдащи от епилепсия, психични заболявания, паралич, импотентност и различни видове треска.

“Физиологичните аспекти на въздействието на музиката са основани на възприемчивостта на централната нервна система към акустичното въздействие – по-точно към импулсите, направлявани от звуковата вълна с необходимата честота. Звуковата вълна предизвиква ответна реакция от страна на централната нервна система, която произвежда биологически активни вещества, регулиращи работата на вътрешните органи и системи на организма”, твърдят изследователи, които се опитват да разгадаят този феномен.

Според тях, чрез правилния подбор на музикално произведение може да се стимулира развитието на биологичните системи и да се оказва целенасочено влияние върху едни или други качества на организма.

Наскоро учени от медицинското училище на щата Мериленд установиха, слушането на любима музика влияе положително върху функционирането на кръвоносната система. Проведеният от тях експеримент е показал, че след слушането на обичаната музика кръвоносните съдове се разширяват с около 26%, и обратно – музиката, която предизвиква дискомфорт, води до свиване на съдовете с приблизително 6%.

Най-голяма полза за организма има слушането на класически произведения и народни мелодии, смятат привържениците на музикалната терапия, докато попмузиката не оказва никакво положително въздействие.

Американският учен Ранджи Н. Сингх дори е направил списък на класическите музикални произведения, които помагат на организма да изработва мелатонин, т.е. да спи по-добре. Това са втората част на “Концерт за пиано” на Бетовен, Псалм 116 (“Да благодарим на Господа”) на Моцарт, “Лунна светлина” на Дебюси, третата част от “Втора симфония” на Рахманинов, “Романтичната флейта на Пан” на Замфир, концертът за обой на Вивалди, григорианските псалми.

Според привържениците на музикалната терапия, особено полезно е любимата музика да се слуша преди сън.

Източникzdrave.bg

About these ads

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

syrchice
Мисъл
Ако сме в състояние да открием красивото,това значи,че носим красотата вътре в себе си-светът е огледало и показва на всеки човек отражението на собственото му лице!
За да остане природата в България
Нека дарим надежда на децата в беда: подкрепете кампанията Българската Коледа! Повече за кампанията: http://www.bgkoleda.bg/

Календар

февруари 2009
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Архив

Blog Stats

  • 291,966 hits
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: