Въздействащи техники II част – план за промяна

Планът за промяна е свързан със самовнушението и се състои от 3 основни етапа:

  • призанаване
  • желание
  • средства

Признаване

Признайте, приемете и се примирете със съществуването на проблема си. Не обвинявайте никой друг. Може да смятате, че някой друг го е предизвикал, но вие и само вие живеете с него. Той е вътре във вас и трябва сами да се разтоварите от него. В това се състои и основната идея, която носи и удоволствието да знаеш, че имаш силата и волята да препрограмираш съзнанието си. Да признаеш и приемеш проблема си означава, че си изминал една трета от решаването му.

Желание

Този етап включва желанието, стремежа към промяна и разрешаването на проблема. Трудничка е тази фаза. Разбира се на вас много ви се иска да се избавите от проблема си: пушене/тъпчене с храна/измъкване от потискаща връзка… и т.н., но се оказва, че не е никак лесно, защото първо трябва да откриете тази част от себе си, която „саботира“ останалата, която щом сметнете, че сте я разкрили и сте започнали да се справяте с нея, продължава да ви спъва и да не ви позволява да се откъснете от същия този проблем. Много сме добри в това сами да си пречим по пътя напред за съжаление. Страхуваме се от щастието и успеха. По-подготвени сме да се справим с провала. Мислим си: „По-добре да се стремим към нещо, отколкото да се доберем до него, да се провалим и да загубим“. А защо непременно си мислите, че ще се провалите?? Просто се постарайте да стигнете до там, а какво ще правите после ще му мислите тогава. Щом се стремите да се промените повече, отколкото се нуждаете от промяна, то наистина ще се промените!

Средства

Щом сте се справили с желанието, вече сте на път да успеете 🙂 Ще разберете, че сте поели в правилната посока по това, че средствата за постигане на целта сами ви се предоставят, за да ви насърчат да продължите. Може да е случайна среща, на която да се запознаете с подходящия човек или възможност, която е идеална за вас и сякаш няма къде да сгрешите. Всичко, което се иска от вас на този етап е, когато помощта „се появи“ под каквато и да е форма, да я „сграбчите“, а не да я отблъснете. Много е лесно след продължителна борба човек да заеме отбранителна позиция и несъзнателно да откаже помощта. Научете се да я приемате, да я използвате и да я цените без да чувствате неудобство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s