Няма нищо случайно

Защо човек обръща повече вниманиe на красивото и доброто около себе си, когато се чувства самотен и онеправдан? Защо сме по-чувствителни в тези моменти? Май не знам отговора… Мисля си, че може би, защото тогава разбираме, че сме пропуснали да се зарадваме на много малки нещица преди, които в този момент биха ни направили щастливи. Само, че тогава са ни се сторили като даденост, за която не е било нужно да се борим. Но те съвсем не са даденост, както не са без причина и случващите ни се лоши събития. Всеки изживява това, което си е заслужил било то в предишен живот, било в настоящия.
На мнение съм, че няма нищо случайно. Всеки човек, с когото се пресекат пътищата ни, всяко събитие, през което преминем… нищо не се случва току-така. Това са нашите уроци или нашите „награди“. Ако съумеем да се замислим върху преживяното и разберем посланието му, няма да повтаряме повече една и съща грешка, която е провокирала появата му или ако е хубаво, ще успеем да му се зарадваме. Не обърнем ли внимание просто ще продължим да си повтаряме грешката докато не научим урока си.
Затова и когато се чувствате потиснати, не се самосъжалявайте, а помислете и се запитайте: „Защо се чувствам така? Къде сгреших АЗ? Как мога да поправя грешката си?“. Не търсете вината у никой друг! Винаги сме си виновни самите ние. Ние решаваме как да реагираме в дадена ситуация, как да възприемем случващото се и резултатите са плод на тези реакции. Поправяйки грешките си, разсъждавайки върху действията си и осъзнавайки причината за тях, ние развиваме себе си, нашето самосъзнание. Едва ли бихме могли да достигнем духовно съвършенство, но стремжът към него ни носи достатъчно много – крачка по пътя към изчистване на натрупаната лоша карма или натрупване на добра. А нали затова сме на този свят. Така, че мислете му, ако днес не се усмихнете на някого от сърце и не кажете поне една добра дума 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s