Въздействащи техники I част – Самовнушение

Самовнушението е положителна фраза, която има за цел да ви помогне да промените негативните модели в положителни. Типично самовнушение може да бъде: „Не се страхувам да променя живота си.“ или „Аз съм човек със своя собствена стойност.“. Идеята е да повтаряте фразата дотогава, докато наистина не започнете да вярвате в нея. Започнете например като я казвате на глас 20 пъти сутрин след ставане и вечер преди лягане. Всеки път, когато усетите, че се прокрадва негатична мисъл, като например: „Какъв неудачник съм!“, заместете я с положително самовнушение. Процесът е бавен, но върши работа, ако сте упорити и постоянни. Като се замислите, ще установите, че негативните мисли спрямо вас самите са били подклаждани от родители, учители, приятели или шефове през годините и вероятно сте повярвали на тях за това време.
Така, че трябва наистина да се съсредоточите върху това да промените мнението си за себе си, един вид да „препрограмирате“ съзнанието си така, че то да е реално.
Вземете например някоя мисъл, в която вярвате изцяло, като например: „Животът ми е непрекъсната борба“ или „Никога не ми върви в каквото и да било“ и я променете в: „Наслаждавам се на успехите и се уча от грешките си“. В началото ще ви се стори странно, че го казвате, тъй като мисълта е съвсем нова за вас и ви е трудно да повярвате в нея. Именно заради това трбва да си я повтаряте непрекъснато.
Втората стъпка е положителните самовнушения да бъдат последвани от положителни действия. Направете списък на всички неща, с които сте се справили прекрасно, с които се горедеете. Допълнете наученото от грешките си. Можете да откриете много хубави неща в себе си и щом направите списъка с тях, придържайте се към него. Напомняйте си ги непрекъснато и го допълвайте с положителните си качества щом ги откриете. Затвърдете новото си самоуважение, като извършите нови положителни действия, засягащи всички елементи: физически, емоционален, умствен и духовен. Това ще ви помогне да подсилите действието на самовнушението.

Ето един пример:
Физически елемент – почистете безпорядъка в дома си: дрехи, които вече не носите или не ви стават; повредени уреди, които така и не сте поправили; подаръци, които никога не сте използвали и т.н.;

Емоционален елемент – изтрийте енергийните „вампири“ от телефона си: хора, които ви дърпат към дъното, които понижават самочувствието ви и само съсипват другите; едновременно с това си отбележете да прекарвате повече време с онези приятели, които харесват живота си и ви карат да изпитвате същото към своя;

Умствен елемент – начертайте си план как да подкрепите новото си положително отношение; подгответе се за непредвидени случаи, когато ще имате временни неуспехи; подредете деня си така, че да отделяте малко време за себе си;

Духовен елемент – вярвайте в самовнушенията си; използвайте времето, което сте отделили за себе си, като затваряте очи и си представите новата си личност; използвайте въображението си, за да се впишете в картината на новия си живот – такива, каквито искате да бъдете: къде живеете, как сте облечени, колко пълноценен е живота ви.

За да бъдете сигурни, че самовнушенията ще подействат, опитайте се да поддържате положителната им идея през целия ден. Ще мине доста време докато затвърдите мисълта, но важното е да не се отказвате.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s