Четирите основни елемента на живота

Четирите елемента на живота са: физически, емоционален, умствен и духовен.

Физически елемент – нашето здраве и това как се грижим за тялото си; как се отнасяме към физическия свят около нас; финансовата сигурност на нашия дом;
Емоционален елемент – взаимоотношнията, които създаваме и как реагираме емоционално на хора и събития.
Умствен елемент – как приемаме и разбираме нещата; как използваме разума си да ни помага или да ни спъва; как създаваме отрицателни или положителни мисловни модели;
Духовен елемент – вярата ни или липсата на такава; чувството ни за благополучие; интуицията ни; вярата ни в съществуването на енергия извън това, което можем да видим, докоснем, чуем, опитаме или помиришем; двигателната сила на шестото ни чувство.

Като се замислим, ако не сме емоционално удовлетворени, тогава се чувстваме и физически съсипани, потиснати и склонни да се поддадем на отчаяние. За да се чувстваме във възможно най-добра форма и в съгласие със самите себе си, е необходимо да можем да лавираме между четирите си елемента, съставляващи едно цяло. Използването на четирите елемента води до разностранно отношение към живота.

Грижите ли се добре за тялото си? С какво го подхранвате? Как се справяте със стреса? Бихте ли казали, че сте емоционално уравновесени? Когато се разстроите, това засяга ли ви физически и възпрепятства ли ясната ви мисъл? Имате ли духовна страна в живота си и тя слива ли се с другите области от вашето съществуване? В отделни кутии ли държите четирите елемента на живота?

Когато човек разделя живота си на различни отделения, обикновено възникват проблеми. Важно е не само да се въздейства на четирите елемента от живота ви, но и да се преминава без никакво усилие от единия в другия.
Спомнете си за ситуация в живота си, когато сте били наистина щастливи. Ще откриете, че инстинктивно сте обединявали четирите елемента, че сте били едно цяло със самите себе си. Пример за това е щастливата любов: тя разтваря сърцето, прави ни енергични и самоуверени! Нямаме нужда да се успокояваме с ядене, имунната ни система е силна, тъй като енергията ни тече плавно и здравословно. Емоционално излъчваме щастие, което привлича другите; самоуверено се изправяме пред предизвикателствата в кариерата ни и се доверяваме на инстинктите си. Всяка частица от нас трябва да работи за цялото и за използване на максималния ви потенциал.
Очевидно не можем да бъдем винаги в това приповдигнато състояние, но съществуват техники, с които можем поне да се опитаме да поддържаме равновесие между четирите елемента. Ако не можем или не го правим, ни е по-трудно да се наслаждаваме на живота, а в някои случаи дори не успяваме изобщо.

По-нататък ще обясня как се използват следните техники: самовнушение; план за промяна; цветна терапия и дишане.

5 thoughts on “Четирите основни елемента на живота

 1. Mari-ana каза:

  Съгласна съм с теб, за всичко. Обаче… Веднага след изреждането на елементите пишеш: „…ако не сме емоционално удовлетворени, тогава се чувстваме и физически съсипани, потиснати и склонни да се поддадем на отчаяние.“ Бих добавила, че нито разума ни, нито вярата ни, могат да променят това. Тогава излиза, че емоционалният елемент е най-важен, за постигане на равновесие между всичките елементи.
  Любопитна съм какви техники ще опишеш. 🙂 И аз си имам свои. Но от личен опит ще кажа, че само с тях не става. Човек трябва да е достигнал етап в живота си, в който с опита, със знания за себе си и света, с прозрение за точния момент, може да контролира и поддържа равновесието между тези елементи.

  • Детелина каза:

   Моето мнение е, че емоционалният елемент може би е малко „по-уязвим“, т.е. нарушаването на кой да е от другите елементи неминуемо оказва влияние и върху него, но не мисля, че е най-важния. Помисли, ако физически не се чувстваме добре, то задължително това се отразява и на емоционалния, духовния и умствения елементи. Ако си обезверен, нямаш цели(дуохвен елемент), емоционално страдаш, не се грижиш за тялото си, създаваш си по-скоро отрицатени мисловни модели. Отново се нарушават всички останали елементи. Ако пък например мислим постоянно за едно или друго нещо как ще стане, дали ще се получи(умествен елемент), това ни напряга, психически ни натоварва, губим интуицията си лесно и физически може да се отрази под формата на болест.
   Затова мисля, че няма най-важен елемент, защото наруши ли се баланса, тогава ни е неконфортно. Няма как да си в прекрасно емоционално състояние, ако и останалите елементи не са на достатъчно добро ниво, нали?
   Иначе съм съгласна с теб, че поддържането на равновесието не е от днес за утре и се постига с времето, така е 🙂

 2. Mari-ana каза:

  Разсъждавам върху равновесието на тези елементи от около година. Може би, защото оттогава имам усещането, че ги контролирам. Любопитно ми е да прочета мнение по въпроса, затова ще продължа по темата. 🙂
  Щом емоционалният елемент е по-уязвим, май се налага да се грижим повече за него. Но пък е изключително трудно да контролираш именно него. От личен опит ще споделя, че съм го правила (контрол над емоциите и чувствата). И резултатите бяха плачевни. Така че, фундаменталният въпрос за мен е: Как да уравновесим емоциите си, без да ги подтискаме? Тъй като не съм намерила отговор, за сега съм дала превес на тях. И смятам, че съм загубила равновесието. Имам достатъчно вяра, разсъждавам почти непрекъснато, физически съм здрава, и нямам проблеми. Дала съм пълна свобода на емоциите и чувствата… Но не се чувствам добре. И имам усещането, че не съм си на мястото, че ме няма. Може пък, да е нещо временно, етапно. Знам ли?! 🙂

 3. Детелина каза:

  Утре ще поразсъждавам върху мислите ти, че сега доста ми се спи. И на мен ми е доста интересна тази тема и се радвам, че ще я обсъдим 🙂

 4. Детелина каза:

  Балансирането наистина е трудно и дори понякога си мсиля, че пълното равновесие просто е недостижимо. Все пак абсолютно идеалното не мисля, че може да бъде достигнато. Но пък дори елементите да не са напълно балансирани, то поне можем да направим така, че разликата да не е много голяма 🙂 Щом не се чувстваш на мястото си, някъде има пукнатинка, нещо ти убягва, нещо, което не осъзнаваш, че ти пречи и те спъва.
  А чувствата и емоциите не мисля, че трябва да се контролират прекомерно. Ти си го разбрала от собствен опит. Най-малкото, защото като дадеш превес на разума, нямаш миг покой дали си сбъркала в избора си. Ако пък емоциите преобладават, винаги можеш да направиш нещо, което да има лоши последици – да нарани друг или теб.
  Мисля си сега, че може би емоциите не можем да уравновесим пряко. По-скоро на база уравновесяването на останалите елементи. Фактът, че потискаш емоции, означава, че или те е страх да ги изразиш, т.е. притесняваш се, че другите няма да те разберат, или разчиташ в голяма степен на разума си.
  На въпроса: „Как да уравновесим емоциите си, без да ги подтискаме? “ аз също не мога да дам отговор 🙂 Също като теб съвсем не са ми балансирани четирите елемента макар да се опитвам да го постигна. Едва ли някой би могъл да даде еднозначен отговор също. А и имайки предвид, че живота ни съвсем не е еднообразен, няма как този баланс да е перманентно състояние. Въпроса е като се понаклонят везните на една страна, да разбереме защо, да открием причината за себе си и евентуално да я отстраним 🙂 Може би това е смисъла на постигането на баланса – не самата цел , а пътя, който ще извървиш, за да я достигнеш, защото изминаването му ти позволява да се обърнеш навътре към същността си и да разбереш себе си по-добре.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s