Коледният чорап :)

Няма писмени сведения защо и кога се е появила традицията, но и до днес тя е жива, въпреки че в различните страни има своите вариации

В нощта на Коледа хиляди деца по целия свят закачат своя чорап до камината с надеждата Дядо Коледа да го напълни с подаръци и лакомства.

Макар и привнесен обичай, при нас в последните години той набира все по-голяма популярност. В седмиците преди коледните празници по витрини и сергии се появяват чорапи с различни цветове, размери и декорация и мисълта да бъдат напълнени с вкусни изненади радва както децата, така и възрастните.

Защо и откъде се е появила традицията на коледния чорап няма писмени сведения. Съществува история, преправяна в различните държави, която разказва следното:

Живял някога богат мъж, който имал три дъщери. Съпругата му починала и трите момичета останали на неговите грижи. След като загубил цялото си състояние в безсмислени или неуспешни предприятия, те били принудени да се преместят с малка схлупена къщурка, където девойките сами готвели, чистели и шиели дрехите си.

Когато дошло време да се омъжват, бащата с ужас си дал сметка, че те нямат никакво зестра и по тази причина не могат да си намерят добър съпруг.

Свети Никола знаел за тревогите му и искал да помогне, но не можел да го направи през деня. Една нощ той спрял до прозореца на къщата, надникнал и видял, че всички са си легнали. До камината видял чорапите на трите сестри, изпрани и оставени да съхнат.

Свети Никола се качил на покрива и пуснал през комина три кесии със злато, които паднали в чорапите на девойките. На следващата сутрин, когато момичетата се събудили, открили в чорапите си достатъчно злато, за да се омъжат.

Традицията започва в няколко европейски страни. В началото децата окачвали един от своите чорапи, но след време били направени специални коледни чорапи, които да служат за тази цел.

В много семейства съществува традицията чорапите да се ушиват или изплитат вкъщи и на всеки да бъде избродирано името на неговия притежател.

В някои страни обичаят със закачянето на чорапите има своите разновидности. Във Франция децата слагат обувките си пред камината – традицията е останала от времето, когато са носели дървени обувки.

В Холандия пък малчуганите пълнят обувките си със сено и моркови за коня на Синтерклас. В Унгария децата излъскват обувките си, преди да ги оставят близо до вратата или перваза на прозореца.

Италианчетата оставят своите обувки навън в нощта на Богоявление, когато минава добрата стара вещица Бефана и оставя в тях подаръци.

В Пуерто Рико пък малките палавници поставят зеленина и цветя в малки кутии и ги слагат под леглата си за камилите на трите влъхви.

Източник: http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1258613

Advertisements

3 thoughts on “Коледният чорап :)

    • Детелина каза:

      Ех, Вал, извинявай, че чак сега ти отговарям. Бях малко извън София 🙂 Благодаря за пожеланието. От мен много любов, здраве, късмет, щастие и безброй поводи за усмивки през 2009 година!!

  1. изгодни камини каза:

    Много е странно как не може да се разбере от къде точно идва това да слагаме коледен чорап над камината и да чакаме в него дядо коледа да ни сложи подаръка,който сме заслужили през годината.Статията ви е доста интересна и се радвам, че ни пишете.В крайна сметка всеки един може да чете какво ли не, но предположението винаги остава.Важно е да пазим традициите и обичаите които си имаме и да ги предаваме на поколенията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s