Какво мислят българите за бъдещето

Теми като новите медии, забавлението и общуването ги обединяват, но мненията са полярни по щекотливи въпроси като манипулацията на средствата за масова комуникация

Бъдещето принадлежи на дигиталните технологии – това е основният извод от организирания от Нетинфо онлайн реферундум.

Хората, отговорили на 10-те въпроса за бъдещето, очакват от медиите да са по-удобни и мобилни и да са навсякъде около нас. Те, според предвижданията на потребителите, ще са и средство за забавление.

Носителите на информация ще са малки от гледна точка на размерите, но влиянието им не само че няма да отслабне, но и ще нарасне повече. Въпреки това голяма част от участвалите в референдума изразяват притеснение дали и доколко средствата за масова комуникация ще останат независими.

От гледна точка на забавлението, интернет ще завземе още по-големи територии, но няма да успее да измести традиционните начини за прекарване на свободното време като танците, дискотеките, игрите с приятели, купоните и разходките.

Офлайн и онлайн забавленията ще вървят ръка за ръка – през деня предимно онлайн, а вечер – с приятели офлайн

Една не особено оптимистична, но пък показателна тенденция, е общуването в бъдеще да се осъществява онлайн. Такова е мнението на почти всички отговорили. Повечето потребители смятат, че общуването между хората ще става с помощта на видеоразговори, но по-лесно, по-удобно и на по-високо ниво от сега.

Хората са на мнение, че ще можем да общуваме чрез всичките си сетива посредством форма, цвят, изображение, аромат, допир, които ще бъдат предавани с помощта на новите медии.

Интересни са отговорите на въпроса за влиянието на обществените органи върху потреблението на медии. Отговорилите се разделят на два лагера – едните смятат, че лична свобода винаги е имало и ще има, а другите са на мнение, че съвременните технологии съдействат за по-голям контрол над личността и че обществото ни се приближава до описания от Джордж Оруел свят в „1984“.

Болшинството обаче се надяват, че новите медии ще успеят да направят съвременното общество по-добро и цивилизовано място за живеене.

По наболялата напоследък тема за глобалното затопляне българинът си е дал сметка, че първо трябва да промени собственото си мислене и да стане по-отговорен към заобикалящата го среда.

Хората призовават всеки от нас да прави своите малки крачки в тази посока, които са по неговите сили – да изхвърля боклука си разделно, да пести вода и електричество, да използва рециклирана хартия, да ходи пеш и т.н.

Замислят се и за възпитанието на тези, които сега правят първите си стъпки в света на големите хора – за тях опазването на природата трябва да бъде начин на живот.

Разбира се, има и отрицателно настроени потребители, които смятат, че сами не могат да променят нищо и институциите и бизнеса трябва да имат грижата за решаването на тези проблеми.

Отговорите на всички въпроси можете да намерите на сайта 10godini.netinfo.bg.

Източник: http://netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1260892

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s