Доказано: Центърът на Млечния път е огромна черна дупка

Учени са изследвали движението на звезди около центъра на галактиката и по траекторията им са определили, че концентрацията на маса там е 4 млн. пъти по-голяма от слънчевата, а това без съмнение трябва да е черна дупка

Екип от германски учени обявиха, че са се натъкнали на неоспоримо ново доказателство за съществуването на огромна черна дупка в центъра на нашата галактика – Млечния път, предаде „Дойче веле“.

Десетилетия наред астрономите спекулираха с възможността да има черна дупка в центъра на галактиката, но тъй като между нея и Земята има милиарди звезди, досега беше невъзможно да се види какво всъщност има в центъра на Млечния път.

Сега обаче немските учени твърдят, че „отвъд всякакво разумно съмнение“ са установили съществуването на черна дупка, предаде ДПА.

Астрономи от Института за космическа физика „Макс-Планк“, близо до Мюнхен в продължение на 16 години са изследвали движението на 28 звезди около центъра на галактиката. Те твърдят, че могат да определят характеристиките на обекта, около обикалят изследваните звезди по траекторията им.

„Несъмнено най-поразителният аспект на нашето дългогодишно изследване е, че то доведе до това, което се смята за най-доброто емпирично доказателство, че гигантски черни дупки наистина съществуват“, казва ръководителят на изследванията в института Рейнхард Генцел.

Звездните орбити в центъра на галактиката показват концентрацията на маса, която е 4 млн. пъти по-голяма от слънчевата, а това без съмнение трябва да е черна дупка, казва Генцел.

Астрономите са успели и да измерят с доста голяма точност, че Земята е на 27 хил. светлинни години от центъра на галактиката.

За да преодолеят дългогодишния проблем с проникването през звездния прах и блясъка на милиарди звезди между Земята и центъра на Млечния път, германските учени са използвали инфрачервени светлинни вълни, които преминават през звездния прах.

Източник: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1259941

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s