Най-големите научни постижения на 2008 г.

Големият адронен колайдер оглави класацията на сп. „Тайм“ за 10-те най-големи научни постижения на 2008 г.,както и кацането на „Феникс“ на Северния полюс на Марс, създаването на изкуствен живот, китайските постижения в космоса.

Следвани от увеличаващият се брой на горилите, новооткритите екзопланети, невидимото наметало, геномът на вълнистия мамут, неграмотността на американците и откритието, че хората са живели в семейства още през каменната епоха.

1. Големият адронен колайдер

Най-големият ускорител на частици в света на френско-швейцарската граница беше пуснат през септември тази година след почти 20 години строителни работи. Целта му е да даде отговор на някои от въпросите за появата на Вселената и материята, например как частиците придобиват маса и как са се появили преди около 13, 7 милиарда години.

2. Северният полюс на Марс

През май космическият апарат „Феникс“ на НАСА кацна на най-северната точка, посещавана на Марс досега. Там ледът и водата са в най-голяма концентрация. „Феникс“ не откри нищо, което да промени известната картина за Марс – един мъртъв свят. Изследванията му обаче затвърдиха идеята, че там някога е имало вода, а в нея може да е съществувал живот.

3. Създаването на живот

Генетикът Крейг Вентър успя да създаде нова бактерия. Той събра заедно 582 000 базови двойки, необходими за изобретяване на генетична информация за една съвсем нова бактерия. Втората стъпка е тази ДНК програма да бъде въведена в жива бактерия, за да се види дали тя започва да я управлява.

4. Китай се издига в космоса

Китайците изстреляха първата си пилотирана мисия през 2003 г., втората – през 2005 г., третата – тази година. Започнаха с едноместен космически апарат, продължиха с двуместен. Тази година изпратиха трима души, а един от тях успешно излезе в открит космос.

5. Горилите се увеличават

Ново преброяване през лятото на Световния съюз за опазване на околната среда показа, че горилите на свобода са много повече, отколкото мислеха специалистите. В горите и блатата на Северно Конго има 125 000 горили – два пъти повече от предишните оценки.

6. Нови светове

През юни швейцарският астроном Мишел Майор откри 45 екзопланети. Всички те са твърде горещи, за да има живот на тях. Инструментите на швейцарския астроном обаче са достатъчно чувствителни, за да открият и планети с по-големи орбити, които да са в по-хладни райони.

7. Силата на невидимостта

Учени от университета на Калифорния обявиха, че са изобретили невидимо наметало. С наножици, отгледани в тръба от порьозен алуминий, те създадоха лист, 10 пъти по-тънък от хартията. Те доказаха, че могат да увият с него обект и понеже материалът пречупва светлината, всичко под него става невидимо.

8. Ценозойски парк

През ноември проф. Стивън Шустър от университета „Пен“ обяви, че е реконструирал 80 процента от генома на отдавна изчезналия вълнист мамут. Той използва кичури козина от няколко мамута.

9. Кой може да напише „наука“?

От 1979 г. до 2006 г. броят на научно грамотните възрастни хора в САЩ се е удвоил и е станал 17 процента. Тази година изследване на професор от Мичиганския университет установи, че процентът се е увеличил, но съвсем малко. Това означава, че едва един от всеки четирима възрастни американци могат да четат научните статии във в. „Ню Йорк таймс“.

10. Първото семейство

Археолози откриха в германската провинция Саксония-Анхалт най-старото семейство. То е на хора, убити при нападение преди 4600 години. Сред останките са мъж, жена и две момчета, погребани заедно. Анализ на ДНК показа, че те са били семейство – най-старото известно на науката. БТА
Източник: http://science.actualno.com/news_207347.html

2 thoughts on “Най-големите научни постижения на 2008 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s