Климатичните промени може да предпазят света от нова ледена епоха

Това обаче може съвсем да не е добра новина за планетнатаНова теория за климата на земята твърди, че емисиите въглероден диоксид, произведени от хората, може да предотвратят настъпването на следващия ледников период.

Геоложката история на планетата сочи, че ново заледяване трябва да се очаква в следващите 10 хил. до 100 хил. години, пише Би Би Си.

Създателя на теорията, професор Томас Кроули от университета в Единбург, твърди, че този природен феномен може да бъде отложен или напълно предотвратен от промените в климата, предизвикани от човека, по-специално емисиите въглероден диоксид от индустриалното производство.

В наши дни ежегодно увеличаваме количеството на въглероден диоксид с толкова, с колкото е нараснало в последните 100 хил. години. „Естествения процес е 100 хил. пъти по-бавен от скоростта, с която човечеството променя нивото на CO2“, казва той.

Според него, на тази възможност не трябва да се гледа положително, защото може накрая да планетата да се превърне в нещо съвсем различно от това, което познаваме досега.

„Това не означава, че сме избегнали катастрофа. Повишаването на средните температури със само три или пет градуса ще ни изправи пред температури, нечувани от 50 млн. години. По онова време обаче планетата е била различно място и не е имало ледници. Този път толкова повишаваме температурата, че може да създадем съвсем различен свят“, казва Кроули.

Все пак бързото повишаване на температурите може да не предизвика незабавно разтопяване на ледовете, казват учените.
Източник: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1253141

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s