Разделното изхвърляне на боклук в София става задължително

В комисиите на Столичния общински съвет се обсъжда проект за нова наредба

В комисиите на Столичния общински съвет се обсъжда проект за нова наредба, според която от началото на 2009 г. всеки жител ще е дължен да изхвърля разделно отпадъците си, пише „Градски вестник“.

Разделното събиране на боклуците сега е доброволно.

Домоуправителите трябвало да следят за разделното събиране на хартия, стъкло, метали, пластмаса и това в най-висока степен предварително обезсмисля идеята.

Глоби от 150 до 500 лв. щели да се налагат на гражданите, които изхвърлят в общите кофи отпадъци, определени да се събират разделно. За фирмите санкцията е от 700 до 2000 лв.

Кметът на София ще сключва договорите с организациите за разделно събиране, които трябва да осигурят кофите и редовно да ги изпразват. На контейнерите – освен надпис за вида смет, ще бъдат посочени телефони на дружеството, на които гражданите могат да позвънят, ако се препълнят и се налага извънредно извозване.

Щяло да има и телефонен номер в районното кметство, където човек може да се оплаче, ако забележи, че фирмите не си гледат работата.

За пореден път чрез наредбата на жителите на София ще бъде напомнено, че е забранено да се изхвърлят отпадъци през прозорците и балконите.

Щяло да се забрани да се вадят боклуци от кофите – трайна практика на клошарски и ромски специализирани бригади в момента.

Каруците ще трябва да имат специални престилки за фекалиите, за да се движат из града.

Всеки блок ще има определено пространство, което живеещите ще са длъжни да почистват. Схемите за това ще бъдат подготвени от районните кметове до два месеца от влизането на новата наредба в сила. Тротоари и площадите, които са общинска собственост и се използват за търговия, ще се чистят от наелите ги фирми.

Общинските съветници се заканват да забранят и миенето и ремонтирането на автомобили на улиците, паркингите, площадите, градинките, междублоковите пространства, край реките.

В проекта е предвидена нова организация за извозването на непотребни коли. Собствениците им няма да имат право да ги оставят пред блока си, а ще трябва да ги закарат до специално определени за целта площадки. Ако не го направят, глобата е между 150 и 500 лв.

Наказания се предвиждат и за писане, лепене на обяви, реклами, некролози по стените на сградите, оградите, дървета, електрическите стълбове – освен ако няма разрешение от кметството.

Фирмите няма да могат да започват строителство, ако площадките не са оградени с плътна ограда и снабдени с информационна табела.

Опасните отпадъци са едва около 1% от сметта на домакинствата, но дори и в малки количества те могат да замърсят почвата и подпочвените води или да предизвикат експлозии и пожари.

Източник: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1258216

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s