Щастието било заразно

Ако съседите ти са щастливи, имало голям шанс и ти да си щастлив, щастието на колегите и брачния партньор обаче нямало същия ефект
05.12.2008

ЕПА/БГНЕСЩастието е заразно и може да се разпространява сред социалните групи като семейството или приятелите, твърдят учени.

Ефектът създава „групи“ щастливи и нещастни хора, в социално и географско отношение, твърдят авторите, акцентирайки че задоволството „не е просто сфера на изолирани индивиди“.

Колегите на работното място обаче изглежда са имунизирани към настроенията си.

Докато настроението на съседите и приятелите може да има по-голямо въздействие върху хората от това на партньорите в живота, колегите не се влияят от един щастлив човек в средата им, твърди поместеното в „Бритиш Медикъл Джърнъл“ изследване с автори професорите Николас Христакис от Харвардското медицинско училище и Джеймс Фоулър от Университета в Калифорния.

Според тях географията също може да повлияе на щастието. Ако имаш приятел, който е щастлив и живее в радиус до около два километра, това повишава вероятността самият ти да си щастлив с 25%.

Щастливият семеен партньор влияе едва 8% в същата посока, щастливите братя или сестри – с 14%, съседите – с цели 34%. Изследването се основава на проучвания сред 5124 души на възраст от 21-70 г. и обхваща периода 1971-2003 г.

Източник: http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1257412

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s